Kurt Nauber – Minnesbilder från Skårområdet i Örgryte – Del 2

MINA MINNESBILDER FRÅN SKÅR-OMRÅDET I ÖRGRYTE Kurt Nauber Som uppvuxen på Rangeltorpsgatan i slutet av 1920-talet och därefter på Skårsgatan finns många intryck bevarade. Tanken är att här återge en del minnesbilder. Jag tror att de som länge bott i Skår känner igen stora delar av innehållet.

Affärer I Skårsområdet fanns ett flertal olika affärer. Vid Sankt Sigfrids plan hade Handelsbanken ett kontor i samma hus som idag SE-banken är belägen. Handelsbankens kontor utsattes 1946 för ett grovt rån varvid en bankman miste livet. På gaveln i fastigheten Sankt Sigfrids plan 7 fanns i många år Örgryte Järnhandel, en välsorterad liten butik med mängder av lådor utefter väggarna – alla med innehållet fastsatt på lådornas framsida! Järnaffären lades ner och flyttades till Södra Vägen där den ingick i Södra Vägens Järnhandel, numer Justus Järn.

handelsbanken
Handelsbanken

På Delsjövägen 5b låg i flera decennier Apoteket Strutsen, som upphörde 2004. Swedbank har nu sitt kontor i dessa lokaler. I samma byggnad fanns i flera årtionden Ragges Cykelaffär. Många ungdomar i Örgryte fick sin första cykel från denna affär och Ragges hade alltid fullt upp med lagning av punkteringar och cykelreparationer. Även denna ”institution” har upphört. I dag finns en videobutik i lokalerna. Shell bensinstation, som funnits i årtionden på Sankt Sigfrids plan, upphörde 2009 på grund av brandrisk i bostadsområdet. I kiosken på S:t Sigfrids plan finns numer en fiskaffär och mitt i spårvägens vändslinga finns en parkeringsplats.

I hörnet Delsjövägen – Orangerigatan fanns tidigare en kvartersbutik men är nu en Thairestaurang. På andra sidan Orangerigatan låg Systrarna Lindbergs Sybehörsaffär, som hade en elegant förgylld skylt placerad på väggen ovanför entrétrappan. Affären kom till i början av 30-talet och moderniserades aldrig. Alla ursprungliga fina diskar, lådor och pappkartonger fanns kvar tills systrarna Lindberg stängde affären i början av 1980-talet. På Olof Skötkonungs gatans nedre del mot Sankt Sigfridsgatan fanns ett flertal företag, bl.a. en frisersalong. Under en period låg Vilssons färghandel och en damfrisör i byggnaden och 2009 öppnade blomsteraffären Fiori.

I hörnet Margaretelundsgatan – Olof Skötkonungsgatan, Margaretelundsgatan 2B, fanns en kortvaruaffär under 30-talet, som bl.a. alltid hade en stor sortering av färggranna bokmärken till glädje för alla barn i området. I samma byggnad vid Olof Skötkonungsgatan 17 låg i många år David Anderssons Charkuteriaffär och i nummer 19 en fiskaffär. Familjen Holm som drev fiskaffären var mycket omtyckt. Vid den tragiska förlisningen av u-båten Ulven 1944 miste familjen en son. Många boende i området deltog vid begravningen.

Stora Torp / Foto: Pål-Nils Nilsson – 1977

På andra sidan Olof Skötkonungsgatan, vid David Anderssons charkuteriaffär, fanns i radhuslångans västra gavel under flera år Allbergs Speceriaffär. Vid en olycklig brand i affärsfastigheten, där även familjen Allberg bodde, omkom affärsinnehavarens fru. I villan Olof Skötkonungsgatan 21 – hörnet Södra Tandåsgatan låg under 30- och 40-talen ett bageri som drevs av fröknarna Jonasson. De hade ett rikligt sortiment av gott bröd och småkakor. Deras konkurrent var på sin tid Gretas Konditori som låg på Jättegrytsgatan i Jakobsdal. En explosion inträffade ett år i en av ugnarna i fröknarna Jonassons bageri men ingen kom till skada. Fastigheten fick däremot en vägg mot S. Tandåsgatan förstörd. Med ingång från gaveln i radhuset Rangeltorpsgatan l, vid Pipblåsartrappan, låg Gustavssons Speceriaffär.

På sin tid när jag trodde på tomten inträffade det varje julafton att min far måste gå till Gustavsson Speceriaffär för att köpa cigaretter – precis när tomten skulle komma och dela ut julklappar!! Besynnerligt för en lite pojke som naturligtvis blev mycket glad när tomten kom men som gärna önskade att pappa skulle ha varit med och träffat tomten vid julklappsutdelningen!! Gustavssons affär lades ner redan på 40-talet.

Det stora huset vid Olof Skötkonungsgatan 55 – 2012 pietetsfullt ombyggt till privatvilla – inhyste i många år två affärer: Dahlqvists Speceriaffär och en mindre charkuteriaffär, som drevs av Oskar Andersson. Familjen Dahlqvist skötte speceriaffären mycket bra och herr Dahlqvist skötte själv utkörning av varor till kunderna. Man fick intrycket av att herr och fru Dahlqvist arbetade dag och natt. Mjölk kördes ut på morgonen och ställdes utanför dörrarna. Det var service på den tiden! Träbackarna med alla mjölkflaskor som Dahlqvists fick från Arla på morgonen var alla försedda med en masonitskiva placerad över de tunna aluminiumkapsylerna på flaskorna för att förhindra att traktens småfåglar skulle hacka sönder kapsylerna och dricka ur mjölken.!!

Petterssons Speceriaffär på Skårsgatan 11 konkurrerade i viss mån med Dahlqvists Speceriaffär. Innehavaren fröken Pettersson var mycket flitig och mån om sin kundkrets. Hon skaffade flera ”springpojkar” (skolpojkar i området) som fick några kronor för att på eftermiddagarna cykla iväg med varorna till de olika villorna i området. Affären övertogs av familjen Gustavsson och upphörde i början av 1980-talet. Runt 1930 kunde man köpa mjölk från gårdarna Stora Torp och Lilla Torp, som med häst och vagn levererade mjölken i 3-liters aluminiumflaskor, som kunderna ställde till förfogande.

Efter att Arla i mitten av 1930-talet kommit igång med pastöriseringen av mjölken och rationaliserat distributionen i 1 liters och ½ liters kapsylförsedda glasflaskor upphörde efterhand leveranserna från Stora Torp. Fastigheten Skårsgatan 48 – en affärslänga som byggdes i början av 40-talet – har sedan begynnelsen inhyst ett antal olika företag. Posten hade fram till 1997 ett kontor där – som tyvärr vid ett tillfälle utsattes för rån – varefter kontoret stängdes. I flera år fanns i fastigheten flera utmärkta servicebutiker; en godisbutik, Vilssons färghandel, en fiskaffär, en Arla mjölkaffär, en tobaks- och pappershandel, Dureheds radioaffär, och en skomakare.

Skårsgatan 48
Skårsgatan 48

På 80-och 90-talen kom i olika omgångar present-och heminredningsfirmor, frisörer och en pizzeria. De trafikansvariga i Göteborg ansåg emellertid att boendemiljön skulle gå före den alltmer tilltagande trafikintensiteten på Skårsgatan och ändrade i slutet av 80-talet genomfartsmöjligheterna mellan Delsjövägen och Sankt Sigfridsgatan, vilket minskade kundkretsen för servicebutikerna på Skårsgatan 48. och dessa försvann tyvärr en efter en. På Egmontsgatan fanns under 1940-talet en pappers- och sybehörsaffär i fastigheten nr.5. och på Skårsgatan 5 fanns en mycket anlitad veterinär. Som framgår hade Skårsområdet i flera årtionden ett stort utbud av varor och tjänster. Samhällsstrukturen förändrades emellertid och försäljningen av dagligvaror blev alltmer koncentrerad till större enheter. Så gott som alla i Skårs-området är sedan många år bilburna och man är inte längre hänvisad till de små närbutikerna. Handeln ”över disk” har sedan över 30 år tillbaka helt tagits över av storköpsbutiker, t.ex. Focus på Örgrytevägen och ICA Maxi på Mölndalsvägen och diverse andra köpcentra.

Minnesanteckningarna är nedskrivna 2013 med förhoppningen att kommande generationer får en bild av hur Skårsområdet i Örgryte utvecklats genom åren. Med reservation för årtalsangivelser. Göteborg i december 2013 Kurt Nauber